Рецепти и менија

Замена за млеко: 9 производи богати со калциум

Замена за млеко: 9 производи богати со калциум

Калциумот од кељот и од сокот од цеден портокал телото го апсорбира полесно отколку од млекото. Освен нив, замена за сите интолерантни се млеко се лососот и сусамот

Јајца во исхраната на бебето

Јајца во исхраната на бебето

7 - 24 месеци
Јајцето претставува одличен извор на протеини, витамини и минерали. Сe препорачува да се воведе во исхраната на доенчето откако тоа ќе наполни шест месеци, доколку нема анамнеза за алергија на јајца во семејството

Зошто е важен појадокот за децата?

Зошто е важен појадокот за децата?

24 - 24 месеци
Последното истражување направено во Универзитетот во Пенсилванија САД, покажува дека децата кои имаат редовен појадок имаат поголем коефициент на интелигенција од оние кои не внимаваат многу на појадокот

Зошто е важно месото во детската исхрана?

Зошто е важно месото во детската исхрана?

9 - 24 месеци
Со воведувањето на месо во исхраната на бебето ќе се задоволат неговите потреби за железо, цинк и многубројните минерали кои се важни за јакнење на имунитетот

Дали Вашето дете јаде “десерт” за појадок?

Дали Вашето дете јаде “десерт” за појадок?

18 - 24 месеци
Според најновото истражување за концентрацијата на шеќер во детските житарици, кој го објави американската работна група за здрава околина (EWG), повеќе од половината од 84 тестирани брендови на житарици содржат најмалку 12 грама шеќер

Ориз против долготраен пролив

Ориз против долготраен пролив

6 - 24 месеци
Оризот е извонредно хранлив (360 калории во 100 грама). Сиромашен е со масти, но богат со скроб, па затоа е лесно сварлив.

Здрави варива во исхраната на децата

Здрави варива во исхраната на децата

12 - 24 месеци
Кога се варивата во прашање се истакнува оптималноста на нутритивни компоненти и умерената калориска вредност во еден оброк.

Нова пирамида на здрава исхрана

Нова пирамида на здрава исхрана

24 - 24 месеци
Американското Министерство за земјоделство (USDA) ја објави новата пирамида наисхрана. Тоа е нов обид за да се поттикнат Американците здраво да се хранат.

Зимско мени за децата

Зимско мени за децата

10 - 24 месеци
Ниските температури го принудуваат детскиот организам да работи со двојно повеќе енергија, за да се компензираат енергетските загуби намалувањето на способноста на отпорност кон различните инфекции.