Развој на бебето и исхрана

Детето на возраст од 18 до 24 месеци

Детето на возраст од 18 до 24 месеци

На возраст меѓу 18 и 24 месеци Вашето дете е исклучително напреднато

Нахранете го бебето со задоволство

Нахранете го бебето со задоволство

6 - 18 месеци
Воведувањето на нова храна кај бебињата од шест месеци може да биде вистинска мака. Се' што е погусто од млекото е вистински предизвик за бебето. Цицањето е инстиктивна реакција, а хранењето со цврста храна е реакција од страна на бебето

Млеко во исхраната – кое, кога и колку?

Млеко во исхраната – кое, кога и колку?

6 - 18 месеци
Млекото се истакнува како еден од најважните и најпотполни продукти во исхраната на децата, но она на што треба да се внимава е кое млеко, кога да се воведе и во колкава количина?

Колку количински треба да јаде детето?

Колку количински треба да јаде детето?

18 - 24 месеци
Сите родители се прашуваат колку детето треба да јаде и дали изело доволно?

Зачини во исхраната на бебето

Зачини во исхраната на бебето

10 - 24 месеци
Доколку на детето помало од една година сакате да му дадете зачинета храна, претходно информирајте се дали одредени зачини се дозволени во исхраната

Пробиотици – спас за предвреме родените бебиња!

Пробиотици – спас за предвреме родените бебиња!

0 - 1 месеци
Бебињата родени пред 32-седмица се силно подложни на здравствени проблеми, особено во првите години од животот. Едни од најчестите проблеми се цревните, меѓу кои и некротизирачкиот ентероколит. Спасот е пронајден во пробиотиците!

Воведување на дохрана кај бебето

Воведување на дохрана кај бебето

5 - 10 месеци
Моментот на воведување на нови продукти во исхраната е голем чекор за мајката и бебето.

Што го намалува имунитетот?

Што го намалува имунитетот?

12 - 24 месеци
Веќе започна периодот на настинки. Болките во грлото, кашлањето и отежнатото дишење се проблем на многумина

Жита во исхраната на децата

Жита во исхраната на децата

Житата се едни од најдобрите извори на лесна и брзо достапна енергија. Ако се потсетиме на пирамидата на здравата исхрана, житата ја прават основата на урамнотежената исхрана