Календар на развојот

10 Најслатки чекори

10 Најслатки чекори

0 - 6 месеци
Првата насмевка, Гугање, Прскање, Набљубудање, Пронаоѓање на прстите, Запознавање на далечината, Прв разговор, Свртување, Мало прасенце, Разбирање на светот.

Зошто е важно читањето сликовници?

Зошто е важно читањето сликовници?

4 - 24 месеци
Зошто е важна сликовницата за правилен развој на детето?

Прераното одвикнување од пелени е штетно!

Прераното одвикнување од пелени е штетно!

24 - 24 месеци
Родителите кои ги одвикнуваат децата од пелени пред третата година од животот можеби прават голема грешка, тврдат стручњаците на педијатриската урологија

Тврдоглавост

Тврдоглавост

24 - 24 месеци
Го знаете она: на сред продавница врескање и тропање со нозете затоа што не сакаме да му купиме играчка или чоколатце?

Како да го научам детето да користи нокшир?

Како да го научам детето да користи нокшир?

24 - 24 месеци
Звучи исклучително лесно, но додека да дојде моментот кога Вашето дете ќе користи нокшир наместо еднократна пелена, ќе помине доста време

Вежби за правилен изговор на гласовите

Вежби за правилен изговор на гласовите

24 - 24 месеци
Малите деца понекогаш говорат неразбирливо. Колку и да ни е тоа симпатично, доколку не се надминува, треба да посетиме логопед, бидејќи проблемот со говорот е во директна врска со моториката

Како бебињата го доживуваат породувањето?

Како бебињата го доживуваат породувањето?

0 - 0 месеци
Првите неколку моменти од породувањето се состојба која не се опишува со зборови, како за мајката, така и за бебето. Обидете се да разберете што доживува бебето во тие моменти, бидејќи тоа може да Ви помогне во неговата грижа по породувањето

Огледалото – важна играчка за бебето

Огледалото – важна играчка за бебето

12 - 18 месеци
Играта со огледало има значајна улога во правилен развој на детето

Лоша навика кај децата – цицање прсти

Лоша навика кај децата – цицање прсти

24 - 24 месеци
Цицањето прсти или цицањето на палецот е една од најчестите лоши навики за време на детството. Кои се причините и како да се спречи оваа лоша навика?