Движете се за време на породувањето!

Движете се за време на породувањето!

Кога жените во филмовите се породуваат, тие генерално се во иста позиција: легнати во кревет. Но, движењето за време на породувањето е од круцијална важност за полесто отворање на цервиксот

Треба да јадам за двајца!?

Треба да јадам за двајца!?

Во првото тромесечие од бременоста на Вашето тело не му треба внесување на дополнителна количина калории од вообичаените, додека во следните шест месеци потребно е да се внесат 300 калории повеќе од обично

Недостаток на Витамин Д во бременост

Недостаток на Витамин Д во бременост

За време на бременоста, сериозниот недостаток на Витаминот Д може да биде причина за појава на конгенитален рахитис, фрактури на коските и подоцна да се развие кариес на млечните заби кај детето...

Бледа линија на тестот за бременост

Бледа линија на тестот за бременост

Користењето на домашен тест за бременост е многу едноставно. Две линии значат дека сте бремена, една дека не сте. Но што ако се појават танки, слабо видливи линии? Си играат ли Вашите очи со Вас, или навистина сте бремена?!

Хормон на бременоста – hCG

Хормон на бременоста – hCG

Клетките на растечкиот ембрион започнуваат да лачат хормон наречен хуман хорионски гонадотропин или hCG, супстанција која се открива со повеќето тестови за бременост.

Овулација и плодни денови

Овулација и плодни денови

До овулација доаѓа кога јајце клетката која созревала во јајникот во текот на циклусот ќе се издвои и ќе го започне својот пат преку јајцеводот во материцата.


Вежбање после породување

Вежбање после породување

Мајката и бебето вежбаат заедно.

Мајчините бакнежи го подобруваат имунитетот

Мајчините бакнежи го подобруваат имунитетот

0 - 24 месеци
Истражувачката група на чело со Др. Таг открила дека додека мајката го бакнува детето му испраќа одредени бактерии со чија помош детето го јакне имуниот систем против болести како што се настинка и болести на ушите